gepresenteerd door Toneelgroep Randstad, Den Haag, première 31 maart 2011

Gepresenteerd door Toneelgroep Randstad, Den Haag.

Première 31 maart 2011 .

Met de spelers: Thea Jeurgens, Renate Jansen, Mieque in 't Ven, Dave de Borst, Frenk Nitzsche, Jan Schelvis, met bijstand van Trudy Messersmid

Regie: Marx Warmerdam, licht: Sander Boef, grime: Yvonne Boef en Ina v.d. Velde, grafische vormgeving: Thijs Geritz, muziekadvies: Dik Doesberg, decor: Marx Warmerdam & Jaap Eerland

zaterdag 30 april 2011

Een Meidenploeg Ruimt Op



Onder dit bericht staat het volledige HVA Toneelcompetitie Juryrapport.

Op vrijdag 29 april, hebben 3 meiden: Renate, Arwen en Mieque,
de boel afgebroken, weggesleept, opgerold en opgeborgen. Spierballenwerk.
Zoals George Cook het al wist en zei: Waar zouden we zijn zonder de dames ?

2 dagen eerder, op woensdag 27 april, werd de nabespreking gehouden;
voornamelijk een verslag van mij over het individuele spel en daarnaast nog kort over de produktie in het geheel.

We hebben die avond ook de aangekochte rekwisieten onderling geveild,
dat was héél erg leuk.
Thea en Trudy boden, in tot aan waanzin grenzende hebzucht, om de groentenmanden,
Dave ging er met het kooitje, inclusief dood vogeltje, vandoor,
Mieque heeft eindelijk een bezem, Marx de mooie soeplepel,
de koffer is gekocht door Arwen, Eric weet dat nog niet, dat wordt gelukkig geen scheiding want ze zijn nog nét niet getrouwd,
Renate heeft het 100 jaar oude, met zijde beklede en geborduurde art nouveau doosje aangekocht, de eieren waren niet meer bruikbaar en brachten daarom niets op, de pompoen wordt een maaltijd bij Trudy, tenslotte nam iedereen voor een euro wel een weckpot mee.
Het prachtige fornuisje bleek een stiefkind;
iedereen vond hem prachtig, maar niemand wilde hem in huis ... dat wordt opstoken.

binnenkort is er de Ledenvergadering. KOMT LEDEN, KOMT !!!!

vrijdag 29 april 2011

Het HVA-Toneelcompetitie Juryrapport

Een driekoppige jury, bestaand uit
Mirjam van der Voort, Peter van Muijen en Maarten Bakker,
opgevangen door de HVA-vertegenwoordiger Frans Limbertie,
bezocht de voorstelling Haar Jury op zaterdag 2 april.

Ik was die avond vreselijk gespannen, Renate vreselijk ziek, Mieque daardoor vreselijk onzeker, Dave daar weer door vreselijk uit zijn doen, een vreselijk mens zat voor me te praten en te sissen tijdens onze stiltes, het werd natuurlijk een vreselijke avond.

Het rapport (letterlijk, inclusief stijl- en taalfouten, en dat zijn er nogal wat !):

STUKKEUZE
Duidelijk de keuze van een regisseur die graag een stuk wil laten zien met haar visie daarop. Dat is goed gelukt en het was dus ook voor de groep een goede keuze.
Jammer dat het stuk maar 35 minuten duurde. Het dingt daarom niet mee naar de prijzen van de competitie. Maar ook goed dat het stuk zo kort was want anders zou de groep de aandacht van het publiek niet vast kunnen houden met deze manier van spelen.

VORMGEVING - Jaap Eerland en Marx Warmerdam
Een prachtige sober en doeltreffende vormgeving; er was met pallets een ouderwetse boerensfeer geschapen die het stuk volledig tot zijn recht deed komen. Ook de rekwisieten waren met zeer veel zorg gekozen (bv de sheriffster, het stof op het kooitje), de kleding en de kapsels waren geheel in stijl al gaf de zwarte hoed (George Cook) hoewel ongetwijfeld juist voor het tijdsbeeld een iets te komisch effect. Mooi dat zelfs de status van de personages in al dan niet rijkere stoffen van hun kleding tot uitdrukking kwam.
Het licht was uitgekiend, een compliment waard: met weinig middelen zeer sfeervol en prachtig het geheel ondersteunend

REGIE
Een heel heldere regie volgens het "Less is More" principe. De rustige manier waarop de tekst gezegd werd deed recht aan het zwijgzame karakter van het boeren leven. Jammer dat alle spelers een zelfde indruk maakten. Door het strenge ingehouden spel werd het af en toe saai omdat iedereen op elkaar ging lijken. Maar het verstilde spel gaf wel de juiste spannende lading aan de gebeurtenis. Een interessante regie die we niet vaak tegenkomen. De minimale theatrale dynamiek is ook een risico. De lengte van het stuk heeft geholpen om de aandacht van het publiek vast te houden. Naast de krachtige stille toon van de voorstelling zouden we ook wat meer individuele verschillen bij de personages willen zien.
Het begin beeld met de opkomst van de acteurs en het goed neerzetten van de stoelen zag er goed uit, maar sloeg helemaal nergens op. Advies weg laten ! Het beeld daarna was prachtig. Je voelde door de meteen de kou van de gedoofde kachel.
De spelopdracht die we na de pauze hebben bijgewoond vonden we eigenlijk een ontkrachting van het stuk voor de pauze. Zonde om de mooie stilte niet mee naar huis te nemen.

SPEL ALGEMEEN
De spelers zijn een heel eind gekomen in deze regie. Knap om zoveel geladen rust in het spel te brengen. Om niet alles op elkaar te laten lijken moet er heel hard gewerkt worden aan juist de verschillen in de personages in heel kleine details. Nu is het duidelijk dat het ingehouden spel de verschillen weggepoetst heeft en eenvormigheid en saaiheid ligt dan op de loer. Het is niet iedereen gelukt de stiltes echt in te vullen.
De vrouwen bleken sterke vrouwen, maar dat werd deels vormgegeven door de mannen wat belachelijk neer te zetten. Jammer dat er vanuit dit cliché werd gespeeld.

SPEL INDIVIDUEEL

Thea Jeurgens - Minnie Burke
In het spel Thea Jeurgens kwam de stille speelstijl geheel tot zijn recht. Haar stilte waren gevuld met ingeleefd spel. Zij wist heel goed wat er in haar personage omging en kon dit goed voelbaar maken. Ze zette de toon met haar prachtig uitgespeelde beginscène waanneer ze wakker wordt op een uitgedoofde kachel.

Frenk Nitzche - John Hale
Vooral in het begin tijdens het samenspel met Minnie, wist Frenk Nitzche de buurman een juiste boerse, onhandige uitstraling te geven. De stiltes hadden een mooie lading. In de groepsscènes later in het spel kwam hij daarin wat minder tot zijn recht.

Jan Schelvis - Meneer Peters
Jan Schelvis speelde de sheriff. In zijn spel was soms wel, maar meestal niet te zien dat hij in functie was. Hij maakte een hulpeloze indruk, je kon je niet voorstellen dat hij werkelijk een wetsdienaar was. Het was niet duidelijk of die hulpeloosheid een keuze was of dat het voortkwam uit onmacht van de acteur. Het hem opgelegde spel kwam over als een keurslijf waaruit hij niet bij machte zijn personage vorm te geven.

Dave de Borst - George Cook
Bij Dave de Borst overheerste de tamelijk gekunstelde toon op een zodanige manier dat hij er als een vrij belachelijk personage over kwam. Dat kan enigszins een keuze geweest zijn, om een gewichtig doende man neer te zetten, maar op deze manier kwam het onbedoeld komisch over. Dat kwam ook voort uit de wat houterige motoriek. De serieusheid van het stuk heeft meer baat bij een personage van vlees en bloed dan bij een karikatuur

Mieque in't Ven - Mevrouw Hale
Mieugque in 't Ven wist haar tekst zodanig over te brengen dat het verhaal langzaam onthuld werd. Haar spel was brij kleurloos en leed enigzins onder de dwang van de stiltes die ze niet goed wist te vullen met betekenis. Toch wist de actrice het belang van de minimale handelingen voor de plot van het verhaal duidelijk te maken.

Renate Jansen - Mevrouw Peters
Renate Jansen speelde duidelijk een daadkrachtigere vrouw dan haar man de sheriff, maar wist ook gelijk duidelijk te maken dat in die tijd de vrouwen niet openlijk voor hun daadkracht uit konden komen in verhouding tot de mannen die het voor het zeggen hadden.

Algemene Indruk
Een zeer verzorgde voorstelling. Met veel liefde en oog voor detail geregisseerd en vormgegeven. De voorstelling wekt in het uitgewogen concept regelmatig spanning op, maar lijdt aan spanningverlies in de stiltes die niet alle acteurs waar kunnen maken. We missen karakteruitdieping

dinsdag 19 april 2011

Stem Op De Mooiste Foto



Voor de HVA Toneelcompetitie, heb ik deze foto ingestuurd.
Mijn persoonlijke keuze is hierop gevallen omdat het de sfeer weergeeft
en een groot deel van de lading van het stuk Haar Jury dekt.
Tevens geeft het uitstekend het toneelbeeld weer
en het laat een geheim zien; doet je een vraag stellen en maar geeft geen antwoord.

1915, Wyoming, "living 9 miles from anything"

Zwoegen in de hete zomers om te overleven in koude winters ...
en stilte ... veel stilte ...
Misschien kraait een haan je wakker, stuurt je aan het werk ...
loeit een koe, die gemolken wil worden of een kalf krijgt ...
kakelen de kippen om hun eieren aan je te melden ...
op het erf een stampend paard ... het kraken van de kar ...
en de wind ... ruisend als het koren hoog en vol op het land staat ... loeiend als de voren diep, kaal en droog de winter afwachten ...

Uitgeput ben je als je deze morgen wakker wordt ...
en koud ...
en de zon is al op ...
en je moet door ...
en je moet verder ...
verder dan nu

Iedereen mag zijn stem voor de mooiste foto uitbrengen op de HVA site (zie de Links hiernaast)

maandag 18 april 2011

KLAAR !





Het zit er op, de laatste voorstelling is geweest.

We hebben het als team; spelers, bestuur, helpers, vrijwiligers, bruikleners goed gedaan.

Nu even rusten, nadenken, samenvatten, nabespreken, opruimen en schoonmaken.

Alles is dan klaar voor een volgende produktie.

vrijdag 15 april 2011

Aanbevelenswaardig

Thank you Estland for your points. Zou het nog beter kunnen ? Oordeel zelf ! U heeft nog 2 mogelijkheden om ons stuk te zien: zaterdag 20.15 uur en zondag 14.30 uur

dinsdag 12 april 2011

Snorrenmannen


Na van een toneelspel gehoord te hebben, hebben deze mannen zich gemeld voor een rol in een komend stuk, mits zij hun snorren mogen behouden.
Want zij hebben vernomen dat de vrouwen bij de club niet alleen hun rokken tot boven de enkels optrekken, petten opzetten en grote passen nemen, maar dat zij ook snorren stelen.
Toneelgroep Randstad belooft deze mannen het behoud van snorren.
Ze kunnen daarom met een gerust hart en toffe snor lid worden.

zaterdag 9 april 2011

Wat een stilte gaat hier van uit.


Desolaat staan de palets als wachters in het niet zo gezellige huis te wachten.

Stil, blauw, vol verwachting van wat komen gaat.


Trudy

donderdag 7 april 2011

Toch Nog Een Beetje Anders

Deze acteur heeft een dochter, ze heeft zijn lengte - zei hij laatst verklarend. Zijn vrouw is wat kort, maar ze ziet er prachtig uit en heeft groots werk geleverd. Ze heeft die, lánge, dochter voortgebracht, ze heeft die, grote, vent geconfisqueerd, ze heeft de theatergordijnen gestikt, weliswaar met wit, maar ze maakt ook ... hmmm ... sieraden, ze stuurt manlief naar de Bijenkorf voor een boodschap in de uitverkoop, ze rookt lekker sigaretjes, ze kent Irma, en die ken ik ook, ze stuurt hem naar 2 toneelgroepen, naar squash, naar zaalvoetbal, naar Henk vdM, naar wat dies meer zij en ik ben blij. Ik heb hem toch een ander kapsel laten aankammen en plakken, wat platter, wat meer 1915. Imke je zult het nog moeten zien, ook zijn dikke wenkbrauwen en zijn stilte. Komt je, lánge, dochter ook ? Frenk, de bedoelde acteur, speelt Meneer Hale, en zijn toneelvrouw Mevrouw Hale, door de speelster Mieque, heeft hem ook lief. Ze stuurt hem hier en daar wat bij in zijn manier van zeggen, doen en mening, in plaats van naar squash en de Bijenkorf. Ze neemt de door hem gevonden schatten, tekenen des levens, graag mee naar huis. En zal bij het taartje dat ervan gebakken zal gaan worden beslist aan hem en zijn dochter denken. Hap slik, wij hebben het goed. Ook een stukje Dave ?

woensdag 6 april 2011

Ik ben blij en trots tegelijkertijd. Dat we na zoveel moeite & tijd een vreselijk mooi theater hebben en al 4 voorstellingen op de planken hebben gezet. Waar vind je nog gemotiveerde mensen om dit voor elkaar te krijgen? Kunnen we dit gevoel heel lang vasthouden ??!! Zelf heb ik me nog niet ingesteld op een weekend niet spelen; waar is de spanning voor het optreden en de kick achteraf? Helaas, een weekje wachten, om dan weer te declameren : U verdedigt uw sexe hoor ik. Gelukkig is het tuinweer, kan ik buiten verder filosoferen. Grt Dave.

maandag 4 april 2011

DE JUISTE SFEER

We zitten op de helft! En we beginnen nu goed warm te lopen. Of zou dat komen door dat waanzinnig mooi gemaakte fornuis door Jaap. Veel lovende woorden heb ik gekregen en gehoord over onze regisseuse, het decor, het fornuis (het is dan ook een plaatje), ons spel, de stiltes. Ook op film ziet het er mooi uit. Nu even een adempauze en dan moeten we, aan de gegeven punten te zien, er nog extra hard tegen aan. De komende week maar snel de juiste sfeer en spanning weer zien te vinden. Gaat vast lukken zolang jullie maar komen kijken.

Estland ! Uw Punten Graag



  • donderdag 31 maart: 6,9

  • vrijdag 1 april: 8,8

  • zaterdag 2 april: 6,2

  • zondag 3 april: 8,6


  • Maar de telling voor deze voorstellingen is nog niet gesloten; er worden nog punten verwacht.

  • Kijkers: meldt u !


  • Ook de stemmingen voor de volgende 4 voorstellingen zullen hier gepubliceerd worden

  • En dan zal het eindresultaat het Gouden Moment duiden.

zaterdag 2 april 2011

Van deze verlaten cabin kun je een theater maken. Je ruimt wat op. Je gooit iets wegt. Hier vindt je wat, daar laat je wat. Mooie verhalen. De voorstelling: ja, zeker de moeite waard om te gaan kijken. Want er is met veel liefde door iedereen aan gewerkt. En dat is wel iets wat je voelt. Het is geen stuk voor de amateurtoneel muggenzifters. Die kunnen beter naar een bijna professionele voorstelling gaan van hun eigen club. Het woord van vandaag is: klein. Een klein theater prettig van sfeer (voor mensen die heimwee hebben naar De Poort is het zeker een aanrader) Een kleine groep mensen. Mooi klein spel. En een mooi klein verhaal. Complimenten voor regisseur en groep.

Uit De Hoge Hoed

Niet alleen konijntjes worden uit een hoed getoverd. U kunt dat zelf nog gaan aanschouwen. Toneelgroep Randstad zal nog 6 keer de éénakter Haar Jury presenteren en ook nog 6 maal een verrassingséénakter voor u tevoorschijn toveren. En ik wil met heel veel trots zeggen dat beide zeer de moeite waard zijn ! Net als dat beest hierboven ...